Založ si blog

Mesto Martin si robí dobrý deň z Okresného súdu v Martine

Dňa 7.9.2016 vydalo mesto Martin tlačovú správu, v ktorej v podstate uviedlo, že si bude robiť dobrý deň z Okresného súdu v Martine a bude opakovane podávať návrhy na odklad exekúcie, ktoré OS Martin už dvakrát zamietol. A samozrejme aj v budúcnosti zamietne. Pomerne primitívna obštrukcia, ktorú rôzni špekulanti bežne používajú. V danej situácii je to jednoduché – kým budú trvať obštrukcie, bude trvať aj nútená správa, dlh bude ďalej narastať a občania Martina budú naďalej znášať následky “hrdinstva” a protizákonného postupu vedenia mesta.

Podľa tlačovej správy ma mesto vyzvalo na rokovanie o zložení dlžnej čiastky do notárskej úschovy. Dnes ide o sumu cca 6,6 milióna Eur (2,2 mil. sme už v exekúcii zinkasovali) a stále narastá o úroky, trovy exekúcie a právneho zastúpenia. A ja tieto návrhy “ignorujem”. Nuž, ignorujem, keďže ide o zjavnú hlúposť.

Predovšetkým, podľa právoplatného rozsudku, mesto má tieto peniaze zaplatiť na účet mojej firmy. Nemá ich vložiť do notárskej úschovy, nemá ich prehrať v kasíne, ani nič podobné. Má ich zaplatiť. Keď sa teda rozhodne vložiť ich do notárskej úschovy, alebo minúť na výjazdovom zasadnutí mestského zastupiteľstva v nočnom klube vo Vrútkach, prosím. S ich povinnosťou zaplatiť ich na účet mojej firmy to nemá nič spoločné, takže naozaj nevidím dôvod rokovať o nejakej notárskej úschove, rovnako ako nevidím dôvod rokovať o prípadnom zámere mesta minúť časť svojho rozpočtu v nočnom klube.

Keby mesto naozaj chcelo vložiť dlžnú čiastku 6,6 mil. Eur v môj prospech do notárskej úschovy (i keď naozaj netuším, na čo by to bolo dobré), z mojej strany na to nič nepotrebujú. Nepotrebujú žiadnu moju súčinnosť, súhlas, či dohodu so mnou. Potrebujú tri veci: peniaze (6,6 mil Eur), notára a pero, ktorým podpíšu zápisnicu o notárskej úschove. A keďže sú v nútenej správe, tak by na to potrebovali ešte súhlas nútenej správkyne. Notára zoženú a pero určite majú. Problém je v tom, že žiadnych 6,6 mil. Eur nemajú a nemajú ich ako získať. Na účte nútenej správy majú peniaze postačujúce akurát na bežnú prevádzku mesta. Úver, ktorý majú dohodnutý v banke, je účelovo viazaný na splatenie dlhu. A žiadna banka im prirodzene nedá úver na vloženie peňazí do notárskej úschovy. Dlh by naďalej existoval a majetok by bol exekútorom blokovaný, až kým by dlh nebol splatený. Za týchto podmienok a na takýto účel úver nemôžu dostať. Takisto nemôžu dostať súhlas nútenej správkyne na nakladanie s prostriedkami na iný účel, než na plnenie záväzkov mesta. Vloženie do notárskej úschovy nie je splnením záväzku, ten by zanikol len zaplatením.

Takže mesto chce so mnou rokovať o hlúposti. O niečom, čo nevie spraviť a aj keby vedelo, tak nemôže. Keď so mnou budú chcieť rokovať o splatení dlhu, som im k dispozícii a viackrát som to v minulosti navrhoval. Ignoráciou mojich návrhov však len dokazujú, že dvadsaťročný príbeh tejto kauzy je príbehom nekompetentnosti komunálneho manažmentu. Ktorý zlyhal v každom štádiu a pri každej príležitosti spravil nesprávne rozhodnutia. Vždy, keď mali príležitosť vec urovnať za podstatne výhodnejších podmienok, než majú dnes, príležitosť odmietli. Vždy, keď mohli urobiť niečo, čím dlh navýšili a zvýšili rozsah negatívnych následkov pre majetok mesta, vždy to urobili. Dnes sa mestský dlh navyšuje o úroky a trovy exekúcie. Mesto už prišlo v exekúcii o svoje podiely v štyroch obchodných spoločnostiach. Trvá nútená správa, obmedzenie nakladania s mestským majetkom a akýchkoľvek rozvojových programov. Hrozí, že prídu o mestské nájomné byty, či iné nehnuteľnosti. Stačilo zobrať si úver, ktorý majú v banke schválený, zaplatiť pohľadávku a nútená správa sa mohla dávno skončiť. Nemuseli prísť o podiel v Brantner Fatra, s.r.o. Nemuseli občanov zaťažovať narastajúcim príslušenstvom dlhu. Mohli dávno fungovať v normálnom režime. Ale nie, oni radšej budú vypúšťať dymové clony notárskych úschov. To, čo pácha vedenie mesta v tejto kauze, je diletantstvo a pre obyvateľov Martina drahý špás. Mne to nevadí, ale zle sa na to pozerá…

Ktosi múdry raz povedal, že ľudia začnú používať zdravý rozum až vtedy, keď vyskúšajú všetky ostatné možnosti. Na konanie vedenia mesta Martin v tejto kauze za posledných 20 rokov to platí do bodky. Som len zvedavý, aké ostatné možnosti ešte vyskúšajú a aké škody tým ešte napáchajú.

 

Peter Kubík

Susko

Ministerstvo nežiadalo Najvyšší súd o konkrétne spisy, iba záznamy o prerozdeľovaní, tvrdí Susko

25.04.2024 15:05

Šéf rezortu Boris Susko nerozumie, prečo by ministerstvo nemalo na kontrolu procesu nárok.

kočner, kuciak

Pojednávanie v kauzách Donovaly a Báč zrušili, obžalovaným je aj Kočner

25.04.2024 14:27

Kauzy sa týkajú páchania ekonomickej trestnej činnosti.

Radek Sikorski

Chceme byť jednou z krajín, ktoré určujú smerovanie EÚ, znie z Poľska. Sikorski poslal ostré slová Moskve

25.04.2024 14:27

Poľské ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že Sikorského vízia je úzko prepojená s víziou francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona.

remišová

Remišová: Konanie premiéra vykazuje známky zastrašovania súdnej moci

25.04.2024 13:50, aktualizované: 15:34

Remišová to uviedla v reakcii na utorkovú kontrolu rezortu spravodlivosti na najvyššom súde.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1
Celková čítanosť: 2467x
Priemerná čítanosť článkov: 2467x

Autor blogu

Kategórie

Archív